Tuesday, 20 December 2011

Orang Beriman Mesti Sihat ...


     Dengan Nama Allah Yg Maha Pemurah Lagi Maha Penyayang...

          Hmm...kali ni,,saya nak sentuh tentang MAKANAN.....Agak2nya lah kan..kita hidup untuk makan ke..kita makan utk hidup????Hmmm..mana satu jwapan korang???Masing2 boleh fikir sendiri kan...makanan adalah antara sumber yg terpenting utk kita menjalani hidup...perihal makanan bkn perkara yg remeh-temeh,bahkan makanan sgt penting utk kita mnjalani hidup dengan penuh keimanan...Haa??Apa kaitan makanan dgn iman ye????Betul...cuba korang tak makan seminggu..apa jadi agak2 nya???

        Rasulullah SAW sendiri amat menitikberatkan soal makanan.Hal ini demikian kerana,makanan adalah sumber yg m'beri  kekuatan utk tubuh badan kita dr segi fizikal dan mental...namun,pengambilan makanan ada cara2nya..bknnya apabila nampak title "makanan".......jadilah,asalkan masuk perut...hmmm,,salah tu!!!Yg penting,kita mestilah ambil makanan yg berkhasiat & tdk memudaratkan kita...Kita sendiri belajar Science..Biology..kita tahu makanan ni ada protein..yg tu ada fibre...jd,amalkanlah cara pemakanan yg seimbang...Nak tau tak???cuba tgk bawah ni... 
           Burger ni..    n_n   hmmmmm..tau tak,menurut kajian,kita perlu mkn  4 BIJI  burger ni sehari utk mndapatkan zat besi yg cukup...and then,bkn setakat tu je..tgk bawah ni plak...


Yg ni plak..kita perlu ambil 15 PAKET kentang ni sehari utk mendapatkan vitamin C yg cukup...and last sekali.....


haa...yg ni kita perlu sedut 10 GELAS aiskrim ni sehari utk dptkan calcium yg cukup...

sumber : ~persatuan pengguna P.Pinang~

Hmmm....kalaulah sehari kita ambil bende2 ni..habislah,,,,,OBESITI yg amat la jadinya...mcm ni ke yg Rasulullah SAW galakkan kita utk mnjaga tubuh badan kita???Baginda ada kata,"Dua nikmat yg selalu manusia terpedaya dgnnya adalah..nikmat  sihat & masa lapang..."   Haa....nikmat sihat..nikmat yg selalu kita abaikan..yg kite sering lupa utk mnjaga salah satu kurniaan besar Allah ini...Orang2 yg beriman sentiasa tahu,setiap saat adalah manfaat buatnya,jd setiap saat itu digunakan sebagai ibadah kpd Allah..tapi,andai kita tak menjaga pemberian Allah ini,kurniaan tubuh badan yg baik dirosakkan,,mcm mana kita nak jalani hidup ini dgn penuh keimanan??Hey khalifah bumi!!Bagaimana kita nk jlnkan amanah di bumi ini tp dlm pada masa yg sama,kita tak syukur padaNya??

Hmm..jadi,pengambilan makanan yg baik amat penting..saya ulang....amat penting demi Allah,Rasul,agama & maruah kita....Di sini,saya nak berkongsi amalan pemakanan Rasulullah SAW...antaranya ialah 
1)PERUT ialah rumah segala penyakit,,& PUASA adalah ubat segala penyakit..maka,baginda selalu berpuasa,terutamanya 3 kali sebulan & puasa sunat hr Isnin & Khamis.. 
2)Rasulullah SAW kata,makanlah secara berjemaah..krn berjemaah itu m'bawa keberkatan..
3)Rasulullah SAW akan memulakan hidangannya drpd tepi..& last sekali,brulah bginda habiskan hidangan di tengah..hal ini demikian krn hidangan yg berada di tgh2 pinggan adalh makann yg plg berkat...
4)Baginda juga akan habiskan makanannya,licinkan pinggannya....serta menjilat jarinya..

Hmm..ini semua sunnah..jd kita tak perlu MALU utk lakukannya..InsyaAllah,kalau kita ikut Rasulullah,semua mnjadi lancar...Em,satu lagi,cuba tgk bwh..


Hmm..menurut pakar pemakanan..apabila kita bangun drpd tidur..terus kita berselawat & minum air masak 5 GELAS sekali gus...insyaAllah,segala toksin akn keluar drpd badan dan jauh drpd penyakit...dan..tak perlu gosok gigi dulu...emm..ni kata2 seorang pakar la... 

Jadi,,,mulakanlah diri kita dgn mgmbil pemakanan yg baik demi menjaga kesihatan..bkn utk sesiapa..tp utk diri kita juga,,,& yg plg penting..HALAL tetap  HALAL...

“Sesungguhnya di dalam diri manusia itu ada seketul daging. apabila daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota. dan apabila daging itu rosak, maka rosaklah seluruh anggota, ketahuilah itulah hati” (Hadith riwayat Bukhari dan Muslim).
Untuk apa??
HATI KITA......

n_n



No comments:

Post a Comment