Sunday, 18 December 2011

sempurna...



       Dengan nama Allah Yg Maha Pemurah Lg Maha Penyayang...yg dihormati,para khalifah bumi...             n_n

Hmm...berdasarkan gambar di atas kan...korang nmpk kan,ade 1 kotak putih...klu perhati betul2 pd kotak putih tu,apa yg korang akn nampak n sebut???  Okay,just continue,klu saya la,saya akn ckp ada satu titik hitam..sbb itu yg saya nampak dgn jelasnya...klu korang plak???hmm....

JADI....APA SEBENARNYA YG SAYA NAK CUBA SAMPAIKAN???

       Sebelum tu,marilah sama2 kita bersyukur kpd Allah ats segala kurniaanNya yg tak terhingga buat hamba2Nya...yg tlh membenarkan kita hidup semalam,dan masih lagi memberi nafas utk kita sambung hidup pd hari ini...bahkan,Dia juga yg tlh utuskan Muhammad SAW,yg yakni tnpa baginda tiadalah Islam tersebar luas,tiadalah lahirnya para ulama'..tiadalah kehidupan yg aman..tiadalah keinginan utk saya menulis ini dan terpenting,tiadalah korang,anda..dan kamu membaca blog saya ini untuk  mencari ilmu yg  Dia telah anugerahkan...n_n

      Hmm...sambung balik cerita kita...OK,tentang kotak putih tadi,satu titik hitam yg jelas,itulah yg kita nampak dulu...kerana,colour putih itu jd cacat gara2 kehadiran satu titik hitam kecil tu,kan??manusia,manusia..itulah manusia...bahkan saya sendiri pn manusia,dan korang jgak manusia...manusia ni,terlalu mencintai kesempurnaan dan inginkan semuanya menjadi perfect...contohnya,klu seorang ULAMA' tersohor tlh membuat satu kesilapan yg jarang dibuatnya or maybe tak pernah dibuat...pasti ada antara kita yg mula bercakap tntgnya,bahkan mencaci..memfitnah...sdgkan dia bru shja membuat 1 kesilapan...HAA!! itulah yg sya nk maksudkn,kita cuma nampak kesalhan seseorang yg nyata..tp,kebaikannya terus kita lupa...sedangkan kita tahu,tiada siapa yg sempurna..bahkan seorang ulama' sendiri pun melainkan cuma baginda,Muhammad SAW yg maksum...

Oh ye...Allah ada kata...
"Wahai umat manusia! Sesungguhnya Kami telah menciptakan kamu dari lelaki dan perempuan, dan Kami telah menjadikan kamu berbagai bangsa dan bersuku puak, supaya kamu berkenal-kenalan (dan beramah mesra antara satu dengan yang lain). Sesungguhnya semulia-mulia kamu di sisi Allah ialah orang yang lebih taqwanya di antara kamu, Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui, lagi Maha Mendalam PengetahuanNya.."                                                         (Al-Hujuraat 49:13)"

   Dalam dunia ni,Allah  cipta manusia dgn pelbagai ragam..mcm2 kita boleh jumpa..bahkan,,yg kita rasa tak mungkin pun wujud jugak di dunia ni,ada yg berbeza drpd sikap perangainya..fizikalnya..pemikirannya.....Itu kerana,Allah ciptakan sesuatu itu,pasti ada hikmahnya.Setiap perkara yg berlaku hanya dengan izin Dia,maka apa yg telah Allah jadikan itu sudah jelas ada sebab2nya,dan mgkn kadang2 akal kita sendiri tak terjangkau utk memikirkan hikmahnya...

    Hmm...Pernah tak korang terfikir,Allah tu sgt berkuasa,bahkan tiada siapa yg boleh lawanNya..Dia berhak buat apa saje...tapi,kenapa Allah tak mudahkan kerjaNya saja..kenapa Dia tak cipta semua manusia di bumi ini,baik je semua..dan tak payah ada masalah langsung..semua berjln lancar..semua aman je...hmm..kenapa ye??

..saya ada pndgan dan ini dikongsikan dgn seorang sahabat saya dahulu..namun klu ada salah,saya siap menerima sebarang teguran..emmm,andai Allah tu cipta semua org baik..semua org tak ade masalah..semua brjlan lancar...BILA nak wujudnya perasaan sabar...tabah...tawakal..kalau semua ok??BILA nak wujudnya air mata taubat krn Allah??Bukankah Allah sgt mencintai org yg sering pergi dan bertaubat kepadaNya????

                                                                            n_n
                                                    

No comments:

Post a Comment